Dette er de nye kostrådene for kornprodukter
En grov brødskive med pålegg er ikke bare godt, men også en viktig del av et sunt og variert kosthold. De nye kostrådene understreker viktigheten av å velge grovt og fullkorn i hverdagen.
De nye kostrådene, lansert av Helsedirektoratet i august 2024, gir råd til et kosthold som fremmer god helse og forebygger kroniske sykdommer. Antall kostråd har gått fra tolv til syv, og skal være enklere å forstå og mer motiverende å følge. Anbefalingen om å velge grove brød og fullkornskornprodukter står sterkere ennfør, og bekrefter at de grove brødskivene er minst like sunne som de er gode.
Står i de nye kostrådene: La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
Aina Marie Lien er klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef sunnhet og ernæring for Norgesgruppen, og mener kostholdsrådene er avgjørende for et godt og helsefremmende kosthold.
– Kostrådene er det mest oppdaterte kunnskapsgrunnlaget vi har, og et godt grunnlag for å gi gode og velmenende råd. De nye rådene er både positive og enkle å forstå, mener Lien.
Fullkorn til både lunsj og middag
De nye kostrådene anbefaler et inntak på minst 90 gram fullkorn hver dag som kan fordeles på flere måltider. Men hvordan får vi det til i praksis?
– La grovt brød, rundstykker eller knekkebrød, fullkornsris, fullkornspasta, havre- eller byggrøt være en del av flere måltider hver dag. To brødskiver til lunsj og fullkornspasta til middagen, så er du der, sier Lien.
Brødnasjon med lange tradisjoner
Norge har en sterk tradisjon for å spise grovt brød til både frokost, lunsj og kveldsmat. På restauranter får vi gjerne servert brød til maten.
– Vi er en brødnasjon, men vi spiser likevel mindre brød enn tidligere. Rådene understreker at det er både bra og viktig for helsen vår å inkludere grovt brød i kostholdet vårt, sier Lien.
Når du kjøper brød anbefaler hun å se på grovhetsskalaen, og velge et brød som er merket med tre eller fire kakestykker.
Bilde: Illustrasjon av grovhetsskalaen
Gode grunner til å spise mer fullkorn
Fullkorn bidrar med kostfiber, vitaminer og mineraler. Kornvarer er også viktige kilder til karbohydrater og protein. Et høyt inntak av fullkorn reduserer risikoen for en rekke sykdommer, og er også forbundet med lavere kroppsvekt, lavere kolesterol og lavere blodtrykk.
Det er altså mange gode grunner til å spise mer fullkorn. Heldigvis er det ikke så vanskelig heller. Det finnes flere gode eksempler i kostrådene som er enkle å følge, og man trenger verken å veie eller måle, eller lese oppskrifter og kokkelere. Gjør det enkelt, anbefaler Lien.
– Ta en skive grovt brød med pålegg når du er sulten. Så enkelt kan det gjøres!
Eksemplene under bidrar hver med omtrent halvparten (45 gram) av anbefalt daglig inntak av fullkorn: ● to til tre brødskiver med minst 75 % sammalt mel eller hele korn ● fire brødskiver med minst 50 % sammalt mel eller hele korn ● tre grove knekkebrød ● havregryn til en porsjon havregrøt ● én porsjon fullkornspasta (55 % fullkorn) ● én porsjon byggryn Kilde: Kostrådene, Helsedirektoratet |
Våre Groveste er en serie grove brød hvor alle brødene har mer enn 80 prosent grovhet, de er nøkkelhullmerket, og har et høyt innhold av fiber.
De nye kostrådene oppsummert:
Kilde: Kostrådene, Helsedirektoratet |