Våre beste tips til en god brunsj
Du kjenner kanskje ordet – men hva er det, hvordan oppsto det, og hva bør stå på bordet? Her er våre beste tips til brunsjen.
Brunsj – et stadig mer populært fenomen på norske menyer. Kanskje du kjenner konseptet fra amerikanske filmer, da med bugnende mat på bordet og høye glass? Utvalget på bordet og i glasset kan variere, men brunsjen har en sterk tradisjon i bunn.
Opprinnelse
Brunsj oppsto på engelsk jord på slutten av 1800-tallet, og slo USA med et brak på 1930-tallet. Ifølge noen kilder startet det i store husstander, der de ansatte fikk fri på søndager, og derfor tilberedte et kombinert frokost- og lunsjbord dagen før. Slik kunne familiene spise som de ville, og hva de ville, fra bordet i løpet av formiddagen på søndager.
Selv om brunsjen har sitt opphav i overklassen, ble det mer og mer vanlig i alle klasser i løpet av 1900-tallet – og har nå for alvor satt sin fot i Norge.
Brunsjtips: Cæsarsalat
Frokost + lunsj = brunsj
Kort fortalt er brunsj en kombinasjon av frokost og lunsj. Ordet «brunsj» er rett og slett en sammenslåing av de engelske ordene for frokost (breakfast) og lunsj (lunch). Menyen reflekterer også denne sammenslåingen – den kan selvsagt varieres, men skal tradisjonelt sett gjenspeile innholdet i både frokost og lunsj. Det kan kanskje minne om en skikkelig helgefrokost, men kan altså serveres alle dager.
Ofte består menyen av for eksempel fersk brødmat, egg og bacon, pannekaker eller vafler, yoghurt, frisk frukt, bær og gjerne noe søtt til dessert. Av drikke er det vanlig med både kaffe, te og fersk juice i alle regnbuens farger.
Norsk brunsj
Fordi vi i Norge er verdensmestere i både konsum og utvalg av brød, er brødmat en naturlig del av en norsk brunsj. Velger du et godt brød eller gode rundstykker, så har du der dannet grunnlaget for en skikkelig god brunsj.
Brunsjtips: Eggerøre med crème fraîche
Våre beste brød finner du i serien Bakerens Utvalgte. En serie håndverksbrød av høy kvalitet. Ved hjelp av gode råvarer og lange liggetider, får aromaene utvikle seg, og resultatet er seks brød som er saftige inni, og sprø utenpå. Her finner du havre- og surdeigsbrød, sesam- og solsikke, gourmetloff, speltbrød og rugbrød – som alle vil komme til sin rett på bordet. Spleis dem med brunsjete tilbehør, og prøv for eksempel avokadotoast, vannmelon- og fetasalat eller eggs Benedict.
Brunsjtips: Stekt mozzarellatoast
En god juice hører også til på et brunsjbord. Mange steder er ferskpresset appelsinjuice fast innslag, men skal man gå tradisjonelt og kortreist til verks, er det én ting vi i Norge har mye av: epler. En god eplejuice og en rykende kopp kaffe er sikre vinnere i glasset og koppen.
Som en søt avslutning kan vi anbefale søt småbakst som kanelknute, napoleonskake eller donuts. Eller hva med å avslutte med rullekake eller skolebrød?
Tips! Del baksten eller kakene i mindre stykker, så blir det enkelt å forsyne seg.
Du kan også lage fantastiske desserter med brød. Prøv for eksempel denne deilige varianten french toast, eller arme riddere som mange også kaller den.
En perfekt avslutning på en perfekt brunsj: French toast
God brunsj!